"Ensin valitset viisitoista sinua lähinnä olevaa arvoa listasta."

- Helppoa. 15 tulee täyteen helposti, sen suurempia miettimättä. Minulle on tärkeää perhe, ystävät sekä rakkaus. Myös itsetunto, värit sekä itsenäisyys löytyvät listaltani.

"Poista valitsemistasi arvoista viisi."

- Tehtävä vaikeutui huomattavasti. Hetken pohdinnan jälkeen sai rakkaus hävitä listaltani. Se ei kuulu tämän hetkisiin tärkeimpiin arvoihini. Tein myös radikaalin valinnan ja poistin jo tässä vaiheessa liikunnan.

"Poista vielä viisi."

- Punnitsin tarkkaan, kumpi on minulle tärkeämpää: ystävät vai perhe. Ystävät vedin ylitse listastani. Myös ilo sai lähteä.

Jäljelle jäi viisi viimeistä, tärkeintä, arvoa.

Itsetunto. Itsenäisyys. Yksityisyys. Terveys. Perhe.

Näistä koostuu minun arvomaailmani 21-vuotiaana.

Mutta mitä nämä todella kertovat minusta? Jaan teille tästä muutaman sanan. Sanat, jotka saivat tämän tytön kyyneliin, tätä tarinaa ääneen kerrottaessa.

Itsetunto

Koen, että elämässä ei pärjää, mikäli ei ole itsetuntoa. Luottoa omaan itseensä, tekemiseensä sekä osaamiseensa. Kukaan ei tunne sua niin kuin sinä itse. Pidän itsetuntoa hyvinkin tärkeänä asiana, mutta en koe, että vielä tällä hetkellä luottaisin itseeni tarpeeksi. Sen saavuttaminen vie aikaa.

Itsenäisyys

Arvostan ihmisiä, jotka osaavat pärjätä elämässään omilla taidoillaan. En tarkoita erakoitumista tai yksinelämistä, vaan sitä, että tarpeen ja paikan tullen pärjää aivan itse. Osaa myöskin ottaa omaa tilaa sekä tehdä itseään koskevia päätöksiä itsenäisesti.

Yksityisyys

Näistä viidestä arvosta minulle tärkein. En ole niin yksityinen kuin haluaisin olla, sillä tunnustan ja tiedostan, ettei kukaan voi elää vain oman päänsä sisällä. Haluan kuitenkin säilyttää omat rajani ja asiana itselläni. Teen tietoisia valintoja siitä, mitä kerron ja kenelle.

Terveys.

Koen, että liikunta on tärkeää, mutta terve voi olla ilman liikuntaakin. Näen terveyden kokonaisvaltaisena hyvinvointina, jossa myös tärkeässä osassa on ihmisen henkinen hyvinvointi. Terveys on arvo, jota haluan vaalia ja johon haluan pystyä omilla valinnoillani vaikuttamaan.

Perhe.

Mietin pitkään kuuluuko perhe viiteen tärkeimpään arvooni. Ja siinä se nyt on. Perhe on tärkeä. Perhe on läsnä. Perhe tuntee mut. Perhe auttaa ja lohduttaa. En voisi elää ilman perhettäni. Perheeni tuki on minulle korvaamatonta.

Mutta mitä tapahtuu, jos yksi näistä pitäisi poistaa?